עו"ד עומר גדיש, שותף וראש מחלקת המקרקעין של משרדנו, השתתף בפורום Dun's 100 של בכירי ענף המשפט בתחום הנדל"ן, בו השתתפו משרדים מובילים בתחום.
משתתפי הפורום דנו בנושאים שעל סדר היום בענף, לרבות השפעות המלחמה על שוק הנדל"ן, משבר כוח האדם בענף הבנייה, סיכונים פיננסיים, שוק הנכסים המניבים ונושאים נוספים.
עו"ד גדיש התייחס, ביו היתר, להקשחת מדיניות המימון והליווי הבנקאי של הבנקים, ואמר כי "המדיניות הנוכחית היא הכרח במצב שבו נמצא שוק הנדל"ן. בעולמות של ריבית עולה וסיכון כלכלי שהולך וגדל, בזמן בו יזמים רבים התקשו תזרימית עקב העדר מכירות, אך טבעי שהמערכת הבנקאית תקשיח את תנאי החיתום שלה ולפעמים תסרב לממן עסקאות. עוד לפני המלחמה, בעקבות עליית הריבית והעלייה בסיכון האשראי במערכת הבנקאית לענף הבינוי והנדל"ן, הוציא בנק ישראל הנחיות לבנקים ובהן דרישה להגדלת הקצאות הון במימון קרקעות במימון גבוה וכן דרישה לפיקוח צמוד יותר על מתן האשראי. הבנקים הרבה יותר סלקטיביים במתן אשראי לרכישת קרקעות או לפרויקטים בליווי. הסלקטיביות באה לידי ביטוי בדרישה להון עצמי גבוה יותר, לשיעורים של 20%-30% לעומת 0%-10% מהשווי כפי שהיה נהוג לפני תחילת המשבר. בנוסף, אם בעבר הבנקים דרשו מהיזמים ריבית בגין נטילת חוב בכיר בשיעור מימון של 50%-70% ברמה של פריים + 1%-1.5%, כיום הם דורשים ריבית פריים + 2%-3%. הלוואות המזמין הגיעו לריביות דו ספרתיות במספרים יפים. בנוסף הוקשחו גם דרישות הבנקים לקובננטים (אמות מידה פיננסיות) בקשר לשיעורי מכירות מוקדמים של דירות. בפרויקטים קיימים הבנקים מבקשים לחזק בטחונות או להכניס שותפים חזקים יותר פיננסית. לאור המשבר בשוק הנדל"ן, אם הבנקים היו נוהגים אחרת הם היו חסרי אחריות – קיימת ירידה בביקוש הן לאור הריבית הגבוהה והן לאור המלחמה, וכפי שתיארתי לעיל הקפאון בענף הבנייה יגרום להתארכות זמן משמעותית של פרויקטים באופן שכל הרווח הצפוי יכול "להיעלם" בריבית שתשולם על האשראי הבנקאי."
לסיקור: כלכליסט>>